Mitä yhteistä on Juhani Lehdellä ja Snoop Doggilla?
Olin Fibanin aftereilla summaamassa tulevan vuoden trendejä, joihin meidän jokaisen tulisi kiinnittää huomiota. Tulevaisuuden trendejä on todella hankala lokeroida yksittäisiksi ilmiöiksi jotka ovat irrallaan muusta, sillä kaikki tässä maailmassa vaikuttaa kaikkeen. On aika ymmärtää erilaisia skenaarioita ja huomioida vaihtoehtoisia todellisuuksia, jotka auttavat lieventämään muutosstressiä ja rakentamaan joustavampia, ketteriä malleja empatian kautta. Empatiaa eli ymmärrystä tarvitaan, jotta voisimme mahdollisimman objektiivisesti tarkastella ympäristömme erilaisten linssien kautta.
Tässä muutama ilmiö, joita ei kannata ohittaa:
1️⃣ Positiivinen paranoia
Vain muutoskykyiset ja ennakoivat organisaatiot selviävät, sillä "vain paranoidit selviävät". Jos sinä et keksi miten päihittää tai korvata oma tuotteesi tai palvelusi, joku muu kyllä keksii. Varpaillaan oleminen hyvillä mielin on parempi kuin varpaillaan oleminen paniikissa.
2️⃣ Kun data loppuu, empatia alkaa
Lätkämailat voidaan heittää komeroon, eilisen datasta ei voida yksioikoisesti ennustaa huomista. Isoissa kysymyksissä data antaa ymmärrystä menneestä, tarvitaan myös ymmärrystä ja kykyä hahmottaa kokonaisuuksia tulevaisuuden mahdollisista kulkusuunnista.
3️⃣ Uudet globaalit yhteisöt
Uudet mikrosukupolvet rakentavat yhteistä kieltä ja toimintatapoja globaalisti. Kuinka huomioimme heidät tulevaisuuden työelämässä, liiketoiminnassa ja yhteiskunnallisissa ratkaisuissa? Olemmeko me huolissamme lapsien ja nuorten tavasta ja ajasta käyttää medioita ja pelejä, vai pitäisikö meidän olla huolissaan niistä lapsista ja nuorista jotka jäävät oman kulttuurinsa ja yhteisöjensä ulkopuolelle?
4️⃣ Keinoäly ihmisten käsissä
AI-ratkaisut kehittyvät käyttäjien toimesta, koska reiluus ja käytettävyys ratkaisevat. Me rakennamme itse ratkaisuja omiin ongelmiimme, kaverilta saat aina koodinpätkän jonka avulla voit itse luoda nopeammin ja kohdennetummin AI-ratkaisuja kuin mihin isot toimijat tällä hetkellä pystyvät. Myös teknologia edellä tehdyt -ratkaisut jotka eivät palvele asiakkaita tullaa ohittamaan toisten toimijoiden ratkaisuille, jotka ovat vastaus käyttäjän ongelmaan, eivätkä luo niitä lisää.
5️⃣ Entäs sitten Snoop Dogg ja Juhani Lehti?
Heitä yhdistää digitaalinen kaksonen ja alusta-ajattelu 2.0. Kumppanuuksien kautta luodaan uusia reittejä ja nopeampia yhteyksiä oikeisiin yleisöihin, joita halutaan tavoittaa. Kenellä on meidän asiakkaat? Kenen kanssa voisimme yhteistyössä luoda jotakin uutta? Kenen avulla voimme skaalata tuotteita tai palveluita ja onko jossakin olemassa jo valmiita alustoja tai tarinoita joihin pääsemme mukaan.
Snoopilla ja Tampereen konepajoilla ei ole vain digitoitua versiota itsestään tai tuotteestaan vaan he ovat valinneet olla digitaalisesti läsnä siellä, missä ovat heidän asiakkaansa tai tulevaisuuden työntekijät, Snoop mm. Fortnitessa jolla osa satoja miljoonia käyttäjiä ja Tampereen konepajat siellä missä kymmenet tuhannet pelaajat omaksuvat maanviljelyn lainalaisuuksia ja oppivat toimimaan tietyssä ekosysteemissä.
Trendejä tärkeämpää on tunnistaa tulevaisuuden narratiivit, joissa on syytä olla mukana. Ei vain huomenna, vaan joka päivä. Kysy, kuinka rakennat joustavan, muutoskykyisen ja empaattisen mallin, joka vastaa muutoksen haasteisiin. Miten sinä olet mukana muuttuvassa maailmassa?
#muutoskykyisyys #tulevaisuudentrendit #empatia #strateginenkehittäminen